Vinmonopolet

Vinmonopolet er et norsk aksjeselskap som er eid av staten ved Helse- og omsorgsdepartementet. Selskapet har nasjonal monopol på drikkevarer med høyere alkoholinnhold enn 4,75 volumprosent. Det vil si drikkevarer som vin, brennevin og sterkøl.

På Vinmonopolet er det selvbetjening.

På Vinmonopolet er det selvbetjening. (Bildet er hentet fra: http://www.dn.no/dagensavis/article5126688.ece/ALTERNATES/fullwidth/670124.jpg)

Det var 30.november 1922 at Vinmonopolet ble etablert som et privat aksjeselskap under statlig kontroll. Etablering skjedde etter at alkoholinntaket til det norske folk var skremmende høyt. På slutten av 1800-tallet var gjennomsnitts alkoholinntaket til en voksen person på hele 13 liter ren alkohol i året i form av brennevin. Da ble kontrollert alkoholsalg løsningen.

På Vinmonopolet er det selvbetjenings ordning med mulighet for å spørre butikkmedarbeidere om tips og råd. Det var ikke før i 1999 at selvbetjenings ordningen startet. Fram til da var det salg over disk ordningen som var fungerende på Vinmonopolet. Vinmonopolet på Grünerløkka i Oslo var det siste som fikk selvbetjening i Norge. De hadde salg over disken ordningen helt frem til 2011.

Aldersgrenser for kjøp av alkohol

For å handle på Vinmonopolet er det fastsatt aldersgrenser. Aldergrensen for å kjøpe alkohol i Norge er 18 år, da får man kjøpe varer med lavere alkoholinnhold enn 22 volumprosent. For å kjøpe varer med alkoholinnhold på 22 volumprosent og høyere må man være 20 år.