Mer enn bare gratis nattmat

God stemning: Folk i alle aldre benytter lørdagstilbudet til Betel, og det er ikke noe å si på stemningen. Foto: Siri Helena Halvorsen

God stemning: Folk i alle aldre benytter lørdagstilbudet til Betel, og det er ikke noe å si på
stemningen. Foto: Siri Helena Halvorsen

Fulle studenter strømmer til for å få tak i en siste hotdog. På andre siden av rommet er det lagt fram kjeks, brus og annet snacks. Menigheten er preget av latter og hygge. En kristen konsertvideo er slått opp på storskjerm og spiller i bakgrunnen. Vi er på Betel en lørdagskveld. 

Betel er et kristent kirkesamfunn som holder til i Volda, og det blir regnet som en av de mange frie evangeliske samfunnene i Norge. Noe som gjør Betel spesiell, er lørdagskveldene med åpent hus. Gratis hotdog lokker til seg mange fulle ungdommer fra Rokken, med tanke på at avstanden bare er på hundre meter. Harald Heggestad, en 68 år gammel pensjonist, er en av de som er med på å drive disse kveldene.

– Grunnen til at vi gjør dette er for å gi ungdommen en mulighet til å kunne slappe av, snakke om hva de vil, og samtidig få i seg en pølse. I bunnen ligger selvfølgelig dette med å videreformidle Guds budskap, forteller Heggestad.

Ikke noe nytt

Å gi gratis mat til sultne, fulle ungdommer er ikke noe helt nytt for Betel. Det er faktisk femte året Betel tilbyr dette, og responsen er god.

– Alle mulige typer folk kommer inn hit, men de er ganske utelukkende positive alle sammen. De kommer og omfavner oss og sier at dette er et godt sted å være, uten at de nødvendigvis er kristne, legger Heggestad til.

Alle er velkommen

For det er ikke bare kristne som tar turen inn gjennom Betels dører. Uansett hva man tror på er man velkommen, og dette er noe Betel er svært opptatt av å få frem.

– Faktisk så er dette tilbudet kanskje mer ment for de som ikke er kristne, enn de som er det. På denne måten kan de få en smak av hva vi gjør her på Betel og hva vi tror på, sier Heggestad.

Respekt for Betel

Midt i praten med Heggestad, hører vi noen ved siden av snakke om en slåsskamp utenfor. Da vi spør Harald Heggestad om slike episoder noen gang har blitt bragt med inn i menigheten, som en følge av fulle ungdommer, er han klar i sin sak.

– Ungdommen har en veldig respekt for Betel. Det er kanskje litt merkelig at det er så fredelig her inne, men slik er det bare.

Angående denne respekten, forteller Heggestad videre at han til og med har hørt at folk tar Betel i forsvar i enkelte tilfeller.

– Hvis noen utenfor Betel sier noe negativt om menigheten, er det fullt av ungdommer som forsvarer oss. Så ikke snakk nedsettende om Betel, for da får du motbør av dine egne, spøker Heggestad.

Alle er velkommen: Harald Heggestad (68) synes det er viktig å få frem at absolutt alle er velkommen til Betel, ikke bare de kristne. Utenfor menigheten lyses dette budskapet opp. Foto: Siri Helena Halvorsen

Alle er velkommen: Harald Heggestad (68) synes det er viktig å få frem at absolutt alle
er velkommen til Betel, ikke bare de kristne. Utenfor menigheten lyses dette budskapet opp.
Foto: Siri Helena Halvorsen

Givende og rikt

Harald Heggestad bruker mye av tiden sin på dette lørdagstilbudet, så han er glad for at folk velger å komme.

– Jeg er her nesten hver lørdagskveld, og synes det er veldig givende og rikt.

Da vi likevel opplyser Heggestad om at de fleste vi har spurt egentlig kommer hit for maten sin skyld, ler han og sier:

– Det er helt greit, selv om jeg ikke kan si meg overbevist om at de snakker helt sant.