Drømmer du om ferie i studiene? Se ikke lenger enn til Runde

Runde Fyr

En knapp time fra Volda ligger en øy hvor man blant bratte klipper i et rått Atlanterhav finner lundefugler, ørner og en overveldende følelse av frihet

På vei mot øya Runde er det første man møter på verdens dypeste undersjøiske tunnel. Deretter starter den vakreste kyststrekningen sør for Atlanterhavsveien. Når du forlater Volda og legger ut på eventyr til øyene på søre Sunnmøre, er sjansen stor for at du glemmer både dagens klesvask, og oppgaven som skal leveres neste fredag.

Tilbake til romantikken

Fuglefjellet RundeSmale ett-felts-bruer binder kystbygdenes sjarmerende naust sammen i et landskap man lett kan kjenne igjen fra norsktimenes nasjonalromantiske malerier. Veien til Runde føles ikke bare ut som begynnelsen på en liten ferie fra studiene, men en ferie fra dagens generelle mas og sosiale medie-kjas. Ytterst på kysten blir smarttelefonen lett glemt blant salt vind og store bølger.

Med mindre du føler en naturlig trang til å stoppe opp for å nyte utsikten på vei opp, tar det rundt en halvtime til du er på det første utsiktspunktet.  Stiene er godt markert, og skilt forklarer hvilke retninger du skal ta. Her vil du plutselig stå rett over de bratte klippene som overser Atlanterhavet, og du får valget mellom ta stien til venstre for å komme til lundefuglenes paradis,  eller stien til høyre for etter hvert å ende opp ved Runde fyr. Ved fyret ligger en DNT-hytte man også kan sove over på gjennom hele året. Hvor herlig høres ikke en stormfull kystaften med gode venner og peiskos ut? Slike muligheter finner man ikke som student i storbyen.

Utsikten mot fastlandet Sunnmøre. Foto av: Othilie M. Hoem

Rundes skatter

Å studere i Volda byr ikke bare på herlig studentmiljø omringet av mektige Sunnmørsalper og god musikk på studenthuset Rokken, men også disse sjeldne opplevelsene man bare får på kysten. Her kan du på en liten times kjøretur få oppleve lundefugler, ørner og bratte klipper kombinert med sterk vind, salt vann og en flere hundre år gammel skatt. Kanskje er det du som til og med finner en gullmynt fra skipet som i 1735 forliste ved fyret?

Ludefugler på RundeHvis du ikke kan vente med å finne en venn med bil eller ta din egen, så kjører du fra Volda mot Ørsta og tar til venstre ved rundkjøringen før Hovden flyplass. Heretter kjører du mot Fosnavågen gjennom Eiksundtunnelen, og når skiltene begynner å si ”Runde”, tar du til høyre. Bruene vil føre deg fra øy til øy til du endelig ender opp på fugleøya, parkerer og starter eventyret.

 

 

Lundefugler på Runde. Foto av: Othilie M. Hoem