Balletorsdag – en stolt tradisjon

Enhver vestlandsbygd med respekt for seg  selv har obligatorisk balletorsdag. En stolt tradisjon like gammel som Sunnmørsalpene selv. Volda er intet unntak.

Kjær matrett har mange navn. Komle, raspeball, klubb, potetball, ball og kompe er bare noen av navnene til den folkekjære retten. Selve ballen består av raspet potet og byggmel trukket i kokt vann, og
Tilbehør som kålrabistappe, bacon og pølser hører også med. Potetball er for mange et nytt fenomen. For noen som ikke er vokst opp med retten, kan det hele virke litt absurd. Men etter et par ganger i kantinen, setter tradisjonen seg. Noen våger seg til og med å tilsette sirup. Om man er i skikkelig godt humør til å spandere på seg noe godt i glasset, er en pærebrus til potetballen midt i blinken.

10928826_10153148710697238_3874136088048401028_o

Liten balletallerken i kantinen på Høgskulen i Volda, Foto: Mariell Midtbø Bøyum
 

Ukens lille høydepunkt
Hver torsdag fylles kantinen av forhåpningsfulle studenter,klare for dagens rett. Potetball.
For mange er dette et høydepunkt i en eller så kjedelig middagshverdag og det er ikke bare studenter som kommer for å nyte en komle og utsikten mot Rotsethornet.
Barnefamilier er også et fast inventar på torsdager. Foreldre som slapper av etter en god porsjon potetball imens barna leker er et kjent syn for studentene.
Som student ved Høgskulen i Volda vil man etter hvert adoptere mange tradisjoner,  og kanskje vil vestlendingenes kjærlighet til potetballen smitte over.
Det er i alle fall en kjensgjerning at gammel torsdagsvane er vond å vende.
En juleferie for en stakkars østlending må kanskje bety balletørke før neste semester. Det ryktes også at studenter i sitt utvekslingsår har måttet improvisere komler på et studentkjøkken i Dublin. En potetball er ikke bare en potetball. Det er smaken av Vestlandet, smaken av Volda.