Frivillig i Volda

Noe av det første man får høre når man begynner som student ved Høgskulen i Volda er «bli frivillig». Selv om lærerne og rektor gjerne vil presisere at skolen må komme først, er det flere studentorganisasjoner som trumfer gjennom med sitt mål om at du skal bli frivillig, som det heter. For det å bli frivillig betyr at du setter av minst to helger, og en dag i uka hver måned, til å gjøre gratis arbeid. Hva du får igjen for det handler om hvor mye du velger å gi. Men lønn i form av penger får du ikke.

fv. Vemund Næss, Maximilian Specht og Irina Cluet.

Som student ved en høyskole i Norge finnes det alltid muligheter til å bli med i frivillige organisasjoner. Ofte er det slik at man velger å bli med i en frivillig organisasjon som har relevanse for faget ditt og det du studerer. Her i Volda er det derimot litt annerledes. Siden det er en liten bygd, men med mange studenter er det ofte mer å vinne på å være frivillig i litt andre organisasjoner enn det som er tilknyttet ditt studie. Rokken er et godt eksempel på dette. Rokken Studenthus er helt avhengig av frivillig arbeid for at det skal gå rundt, og med over 300 studenter som jobber der gratis minst to ganger i måneden, går det så det suser. Som frivillig på Rokken kan du enten jobbe i bar, crew, teknisk, dj eller vakt. Du kan også prøve å komme deg inn i de mindre gruppene som PR og Artistkontakt selv om disse nesten alltid er fulle. Om du koser deg veldig mye kan du også prøve komme deg inn i styret, eller bli forfremmet til HA (Hovedansvarlig). Det vil si at du er kveldens «Sjef». Men med noen unntak har det ikke mye relevanse til studiet ditt å jobbe i for eksempel bar eller crew. Jeg vil ikke tro at du får drømmejobben fordi du vet hvordan du skal unngå at ølet skummer, eller fordi du tåler å tørke opp spy. Det jeg derimot vet er at det er ikke det frivillig arbeid handler om.

For ved å være frivillig blir du kjent med miljøer utenfor klassen din, eller ditt studie. Du skaper et nettverk, og du gjør deg kjent i det allerede lille miljøet i Volda. Ved å skape kontakter kan du få goder som du ikke ville fått om du ikke hadde vært frivillig. Du får også trent på å lage produkter som skal selge, du lærer å promotere disse produktene. Du lærer om forskjellige prosesser, som hvordan man kan få et lite forslag til å bli en regel.

f.v Jens Haumann, Anna KristineLund  Valderhaug,  Sturla Aslaksen, Vetle Andersen, Timmy Aass, Adrian Hoff, Heidi Sandvik Jørgensen og Ingolf Sakkarus Dyrhaug. Foto: @rokkenstudhus (instagram)

f.v Jens Haumann, Anna KristineLund Valderhaug, Sturla Aslaksen, Vetle Andersen, Timmy Aass, Adrian Hoff, Heidi Sandvik Jørgensen og Ingolf Sakkarus Dyrhaug.
Foto: @rokkenstudhus (instagram)

Så klart finnes det også frynsegoder og privilegier ved å være med i en frivillig organisasjon, men det er ikke det du sitter igjen med når du er ferdig her i Volda. Det viktigste du har lært,
i tillegg til det du har lært på skolen, er hvordan du skal fungere i arbeidslivet. All det frivillige arbeidet har vist deg at det handler om mer enn bare bøker og teori. Det handler om hvordan du jobber som menneske, med deg selv og andre, og hvordan du kan være med på å gjøre ting mer effektivt eller bedre.

Så kjære alle lærere og rektor som gjerne vil at skolen skal komme først. Ja, la skolen komme først, men ikke undervurder frivillig arbeid. En kombinasjon av et godt fokus på skolen og å være frivillig er nettopp det som gjør at studentene i Volda går ut herfra og inn i arbeidslivet med selvtillit og en mestringsfølelse. Fordi de har trent på det i tre år allerede.

Vekerevyen – sketsj om frivilig arbeid

 

 

 

Et av flere mulige steder å jobbe som frivilig.

Et av flere mulige steder å jobbe som frivilig.