– Karrieren ble servert på sølvfat

Tidligere student ved Høgskolen i Volda, Khim Roger Tengesdal er i disse dager i full jobb med animasjonsserien «Sex og SingelSiv» som akkurat har hatt premiere.

Khim jobber som animatør og illustratør. Han er freelance, men jobber mye for Qvisten animasjon, som er de største på feltet i Norge. Akkurat nå er han art director, og har karakterdesign for  den satiriske animasjonsserien «Sex og SingelSiv«. En serie om politiker Siv Jensen, og hennes kamp om statsministerrollen. Dessuten jobber han med å illustrere en barnebokserie for Aschehoug, som kommer ut til høsten. Khim fikk sitt gjennombrudd da han designet karakterene til serien «Fanthomas«. Serien ble en stor suksess, og han mener selv han har fått servert karrieren på sølvfat.

Khim ser ut av vinduet på kontoret sitt

– Jeg forvalter andres humor. Humoren min kommer gjennom tegningene mine, sier animatør og illustratør Khim Roger Tengesdal

Frykten for fotballen

Khim er en Bergensgutt, som er oppvokst i forstaden Loddefjord. Han har en mor som er fra Norge og en far som er fra Vietnam.

– Jeg ser nok litt eksotisk ut, men har kanskje heller trekk som minner om en indianer, heller enn en asiat. Men jeg er sikkert helt norsk inni, hvis man kan være det da.

Sine ungdomsår hadde han på Sotra. Der var det traktor og fotballspilling som gutta fylte tiden med, noe som absolutt ikke var for han.

– Jeg var ballredd. Frykten for ballen gjorde at jeg måtte velge kunsten, så derfor begynte jeg på tegning, form og farge på videregående.

Han har jobbet både på Burger King, og som bartender og artist på Bergens homsebar, Finken.

– Jeg ble headhuntet fra dansegulvet til å få et show som dragqueen på Finken. Jeg gjorde en bedre Britny Spears en det hun gjorde selv, ler han.

Han vant også tittelen Mr. Finken i 2001. Han er visst regjerende ennå, siden ingen har blitt det etter den gang. Det var visst ingen som hadde blitt det før han heller.

Khim Roget Tengsdal har laget animasjonskarakter av seg selv

Eksotiske Volda

Det var tilfeldigheter som gjorde at han havnet på animasjonsutdanningen ved Høgskolen i Volda, hvor han gikk fra 06 til 08. Tipset kom fra en skolerådgiver, og han kom først inn andre gang han søkte. Han syntes det å komme til Volda var både interessant og utfordrende, men han innrømmer at det var et kultursjokk.

– Det er jo et lite sted, men et veldig fremtredende studentmiljø. Man må jobbe litt for å ha det bra. Det blir det man gjør det til selv. Man blir ikke underholdt hele tiden. Men jeg møtte mye likesinnede folk. Vi var en liten klasse på ti stk. Vi var en egen liten klikk, som hang mye sammen med hverandre. Jeg tror nok at de andre studentene så på oss som en litt merkelig gjeng, men det var veldig hyggelige folk altså. Jeg har fortsatt kontakt med mange av de, og iallefall halvparten av klassen jobber med animasjon i dag.

Få turer i skog og mark

Khim hadde praksisplass i Qisten animasjon, og denne praksisplassen ble til jobb.

– Det var veldig godt å komme ut i jobb og skjønne at man faktisk hadde lært masse. Men selvfølgelig lærer man masse av å være ute i arbeidslivet også. Man har en utrolig stor frihet som student. Man kan jobbe med å utforske sitt eget utrykk. Du jobber for å fremme deg selv. Nå man kommer ut i arbeid har man et kollektivt ansvar. Dersom man ikke klarer fristene sine, er det ikke bare deg selv det går ut over. Men både dine kollegaer og kanskje kundene dine.

Serien «Fanthomas» åpnet dører for Khim, og han ble introduserte for det norske animasjonsmiljøet.

– Jeg vet jeg var utrolig heldig. Det er jo jeg som har laget det visuelle utrykket på serien, og den ble jo veldig populær. «Fanthomas» gjorde at arbeidet mitt ble sett, og gav meg mange nye jobbmuligheter.

I dag er det ikke mye annet en jobb som gjelder for Khim. Han påstår han har jobbet 200% siden de startet på «Sex og SingelSiv» i september 2010.

– Har jeg noe fritid går det med til øl, trening og søvn. Turer i skog og mark fikk jeg nok av i Volda.

Blir svett av seertall og terningkast

Selv om det har blitt en del episoder med de to animasjonsseriene, er han like nervøs før hver gang en ny del blir sendt.

– Det er skummelt å lage karakterer som er basert på levende folk. De kan jo faktisk kritisere meg. Det er jo jeg som bestemmer hvordan de skal se ut i serien. Men heldigvis har ikke dette skjedd ennå. Jeg har mest fått positive tilbakemeldinger. Vi er jo ikke ute etter å henge ut folk. Vi gjør jo ikke dette for å mobbe noen. Det skal jo være en ære i det å bli parodiert. Dessuten er det jo terningkast og seertall hver uke. Jeg blir litt svett i panna bare av å tenke på det.

Om fremtiden sier han at den er spennende uforutsigbar.

– Drømmen er å starte sitt eget byrå eller kollektiv der jeg jobber med få mennesker som har stor dedikasjon og samme visjon meg, men med forskjellig ekspertise. Jeg har jo lyst til å være min egen sjef . Dessuten har jeg veldig lyst til å lage mine egne kortfilmer.

Khim sitter foran macen og jobber

Det er Khim som gir karakterene sitt utseende. En gjeng med animatører jobber med å gi karakterene bevegelse