Heller spesialist enn generalist

Elisabeth Sørbøe Aarsæther
Født 1965         
Uteksaminert i 1993
Jobber som informasjonsdirektør, Post- og teletilsynet

Skrevet av informasjonsstudent ved Høgskulen i Volda

Elisabeth Sørbøe Aarsæther har hatt flere jobber etter endte studier. Selv om hun valgte informasjonsstudiet fremfor journalistikk, var journalistikken det viktigste hun lærte.

Videreutdannet
Elisabeth var student på det første kullet som gikk ut fra Informasjon og media i 1993. Hun var ikke fersk student da hun begynte på studiet, men ville videreutdanne seg så hun kunne få jobber som hun vanskelig ville fått ellers.
– Jeg kom egentlig inn på journalistikk, men jeg bestemte meg for å gå informasjon og media i stedet. Dette gjorde jeg fordi jeg ville kvalifisere meg for å jobbe innen ett saksfelt i stedet for i en redaksjon, som jeg hadde gjort i noen år. Jeg var derfor ute etter å lære mer om kommunikasjonsformer enn om journalistikk, selv om journalistfagene faktisk var de aller nyttigste timene på studiet.  .
Elisabeth mener det er særlig viktig å forstå og bruke kildene riktig.
– Å kunne tilgjengeliggjøre vanskelig materiale så folk forstår det, uten at det blir for naivt, er utrolig viktig for et fungerende demokrati, som faktisk er målet for offentlig informasjonsarbeid.

Kommunikasjon er viktig
Etter fullførte studier jobbet Elisabeth som lærer på informasjonsutdanningen i to år før hun fikk jobb hos Sysselmannen på Svalbard. Der jobbet hun i fire år.
– Etter jeg hadde vært på Svalbard var jeg prosjektleder i Statens vegvesen. Jobben handlet om dødsulykkeforebygging blant ungdom. Den jobben viste virkelig at kommunikasjonskompetanse er ekstremt viktig, selv om stillingen din ikke heter noe med informasjon eller kommunikasjon.

I dag jobber Elisabeth som informasjonsdirektør i Post- og teletilsynet, og der trives hun godt.
– I jobben har jeg ansvar for alle de typiske oppgavene, som intern og ekstern kommunikasjon, profilering, media og design.
Elisabeth Sørbøe Aarsæther understreker at det ikke er bare-bare å få en toppstilling.
– Man må ikke tro at man kan få lederstillinger rett etter studiene. Studiet er bare grunnlaget, og praksis er innmari viktig. Jeg vil anbefale alle å bygge stein for stein og virkelig lære seg håndverket kommunikasjon. Så må du jobbe-jobbe og være mindre opptatt av ferie enn av å levere. Da får du en god karriere, sier hun.